SLIDE1

Thursday, April 21, 2011

AYAM KUNYIT~ menjadi kegilaan dan bualan...


atee.. ghini ler ghupe nyeee

cube baca tajuk sekali lagi
AYAM KUNYIT wehhhhh!!!
yang menjadi kegilaan dan bualan kawan2 di teratak bonda

aku pun tak tau apa yang dorang duk kata sedap
padahal aku main campak campak je

ade mintak resepi
ni ha aku nak kasi..
sriyesss
xde sifir
just campak sana, campak sini

bahan-bahan:
ni hidangan utk satu ekor... terpulang lah..nama pun resepi campak-campak

 bahan A:
ayam yang dah digoreng
(jgn goreng garing sangat.. nanti hilang rasa ayam..)

bahan B:
1. minyak goreng ayam..
(anggaran ikut suka hati, stakat boleh goreng bahan B, kalau xsuka minyak banyak just sikit, tak cukup tambah lagi)

2.  bawang holand.. bawang besar
(lagi banyak lagi best.. biasa buat 2@3 labu... tepulang kepada korang.. xsuka bawang kurangkan la bawangnya)

3. cili api... atau cili burung
(sapa suka pedas letak la banyak.. biasanya letak 7 biji)

4. lada besar
(ikut suka hati... 4 biji biasanya)

5. 2 sudu makan sos tiram

6. halia dan serai..(kalau xnak atau xde pun xpe)
7. serbuk kunyit secukup rasa..
(biasa letak 2 sudu besar waktu menumis, pakai kunyit serbuk, bukan kunyit hidup)

8. garam..(xguna ajinomoto)


cara-cara penyediaan:

1.bahan A:
goreng ayam...jangan terlalu garing.. just nice and sweet.. sebab kalau ayam terlalu garing, nanti dah tiada rasa ayam. dah masak angkat ayam, toskan minyak.


2. bahan B:
gune je minyak goreng ayam tadi (sikit je... stakat boleh tumis bahan B)
goreng bawang, lada kecil & besar, halia dengan serai sampai layu...
masuk kan garam, sos tiram dan kunyit secukup rasa...
just nice je goreng bahan2 B ni.. jangan terlalu garing...

dah agak-agak masak then masuk kan ayam.
gaul-gaul sehinga ayam and bahan B serasi bersama, dah tu angkat ler.


P/s: lagi best rasanya kalau ade tomato... saya suka tomato!

No comments:

Post a Comment

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...